top of page

Pannekoek of pannenkoek?


Schrijf je nou pannenkoek of pannekoek? Daar zijn de meningen over verdeeld. Op deze dag van de Nationale Pannenkoekdag legt De Perfecte Menukaart uit hoe het zit.

Het Groene Boekje Wie wil weten hoe een woord moet worden gespeld, kan het Groene Boekje van de Woordenlijst Nederlandse Taal gebruiken. Dat is de officiële spelling. Het is een naslagwerk dat is samengesteld in opdracht van de Nederlandse Taalunie.

Zelf maak ik altijd gebruik van het Groene Boekje, dus ik schrijf pannenkoek. Met een tussen –n. Wie in Word het woord pannekoek tikt, ziet direct het rode correctiestreepje verschijnen.

Het Witte Boekje Maar er is ook het Witte Boekje. Dat is een spellinggids die wordt gevolgd door een groot aantal Nederlandse media. Onder andere NRC maakt gebruik van deze spellingswijzer.

Het Groene Boekje kent vaste regels voor het schrijven van een tussen -n terwijl het Witte Boekje vindt dat mensen zelf moeten weten of die letter er wel of niet komt. Volg je taalgevoel, zegt deze spellingswijzer.

“Zelfs pannekoek, dat in navolging van de officiële regels sinds 1995 op vrijwel alle gevels van pannenkoekenhuizen is gewijzigd in pannenkoek, mag volgens de Witte Spelling weer pannekoek worden, een Hollandse lekkernij, in één pan gebakken”, aldus NRC in een artikel over de verschillen tussen de twee boeken.

Pannenkoekenrestaurants populair Hoe je het ook schrijft, het gaat goed met de pannenkoekenrestaurants. Vorig jaar waren er 368 pannenkoekenzaken in ons land te vinden, weet adviesbureau Van Spronsen en Partners.

Succes Kinderen dragen bij aan het succes. De jonge gasten zijn gek op pannenkoeken. En deze horecagelegenheden kunnen in relatief weinig tijd veel mensen helpen en dat telt als de kinderen mee-eten. “Het is voor veel mensen een relatief goedkoop alternatief voor luxe uit eten gaan”, vertelt onderzoeker Niek Timmermans aan het AD.

Daarnaast krijgen ouderen een nostalgisch gevoel van een pannenkoekenrestaurant. Ze keren weer even terug naar hun eigen kindertijd. Timmermans denkt dan ook dat deze markt alleen nog maar groeit.

#pannenkoek #NationalePannenkoekendag #spelling #taal #pannekoek

UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
TAGS
Er zijn nog geen tags.
VOLG ONS
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
bottom of page